Versailles´n rauhansopimuksessa vuonna 1919 Saksa tuomittiin yksin syylliseksi ensimmäiseen maailmansotaan. Saksa joutui maksamaan suuret sotakorvaukset, ja se menetti paljon alueita. Saksa ei ollut enää suurvalta.
Saksalaiset pitivät Versailles´n rauhaa epäoikeudenmukaisena. Sitä alettiin kutsua häpeärauhaksi. Sodan tuhot ja suurten sotakorvausten maksaminen johtivat Saksan talouden romahtamiseen. Ranskalaiset ja belgialaiset halusivat varmistaa, että Saksa maksaa sotakorvaukset. He miehittivät Länsi-Saksan teollisuusalueet vuonna 1923. Saksalaiset vastustivat miehitystä menemällä lakkoon. Valtion oli pakko tehdä lisää rahaa ja se johti hyperinflaatioon. Se tarkoittaa, että raha menettää täysin arvonsa. Saksalaiset tunsivat itsensä nöyryytetyiksi. He olivat menettäneet kunniansa.
1930-luvun alussa Eurooppaan tuli suuri lama ja miljoonia saksalaisia joutui työttömiksi. Kaupungeissa oli levottomuuksia ja mellakoita. Eri puolueet perustivat aseellisia ryhmiä. Epävarmana aikana ihmiset alkoivat kaivata vahvaa johtajaa. Monimutkaisiin ongelmiin haluttiin saada nopeita ja yksinkertaisia ratkaisuja.
Adolf Hitler oli äärioikeistolaisen natsipuolueen johtaja. Hitler oli hyvä puhuja. Hän syytti ensimmäisen maailmansodan tappiosta juutalaisia ja kommunisteja. Hän sanoi, että Versailles´n rauhansopimusta ei tarvitse noudattaa. Hän lupasi tuoda Saksaan järjestyksen ja tehdä maasta taas suurvallan. Lisäksi hän lupasi kaikille saksalaisille sen, mitä he eniten tarvitsivat: töitä, töitä ja töitä! Monet saksalaiset alkoivat ajatella, että Hitler voisi ratkaista heidän ongelmansa.
Hitlerin natsipuolueen kannatus kasvoi. Vuoden 1932 vaaleissa siitä tuli Saksan suurin puolue. Kun Hitler pääsi valtaan, hän kielsi muiden puolueiden toiminnan. Lisäksi juutalaiset ja kommunistiset kansanedustajat vangittiin. Hitleristä tuli Saksan diktaattori vuonna 1933.
Hitlerin johdolla Saksasta tuli totalitaristinen valtio. Kansalaisia hallittiin tiukan kurin ja pelon avulla. Salainen poliisi valvoi ihmisiä ja otti kiinni vääriä mielipiteitä esittäneet kansalaiset. Propagandalla oli tärkeä merkitys. Saksassa oli jopa oma propagandaministeri, Joseph Goebbels. Hän määräsi mitä lehdet saivat kirjoittaa, millaista musiikkia sai esittää ja millaisia elokuvia tehtiin.